“Recht zo die gaat” is een utopie

Geplaatst door Léontine de Koning op 31 juli 2017 in Sales

De eerste 7 maanden van het jaar zijn voorbij. De zomerperiode is nu echt aangebroken. Collega’s zijn out of office. We doen een tandje terug op de zaak, genieten van het mooie weer en de rust op vakantie, thuis of kantoor. Beetje lezen. Wat administratie wegwerken. Doen waar je anders niet aan toekomt.

Tijd voor reflectie

Tijdlijnen op sociale media zijn massaal in de zomermodus. Mooie kiekjes van zonnige stranden en bruine van zonnebrand doordrenkte vrolijke gezichten. We zitten overduidelijk in de zomerluwte. Of toch niet?

recht zo die gaat in sales een utopie 

Tips voor zomer salesacties

“Recht zo die gaat” is in sales eigenlijk een utopie. Het is altijd een kwestie van bijsturen. Ook als het heel goed gaat. Dit zijn de weken waarin wordt bepaald welke stappen er de komende maanden genomen moeten worden. Liggen we op koers? Wat ging er goed en wat moet er beter? En naar welke salesacties kun je dat vertalen? Enkele ideeën;

 • Prospecten! De zomerperiode is zeer geschikt voor (B2B) prospecting.
  • Gate keepers zijn nu namelijk ook op vakantie. De telefoon zou zomaar kunnen worden opgenomen door degene die je daadwerkelijk wilt spreken.
  • Stuur een gepersonaliseerde email. Gebruik een recente ontwikkeling binnen het bedrijf als aanleiding om weer in contact te treden. Out of office ontvangen? Bepaal je follow-up aan de hand van die informatie.
  • Verrijk je CRM met informatie over de prospect. Doe uitgebreid en grondige research. Dat bespaart uiteindelijk een hoop tijd. Onderzoek daarbij ook de sociale profielen van je klant. Bereid je voor met social selling.
  • Prospects zijn meer open en relaxed tijdens de zomerperiode.
 • Organiseer een brainstorm met het sales team om te bepalen welke acties er na de zomer nog liggen om 2017 een succesvol jaar te laten zijn. Vraag hierbij om een stuk persoonlijke reflectie van iedereen uit het team. Hoe denken zij de organisatie verder te kunnen helpen.
 • Controleer of de marketing kalender voor de komende maanden gereed is en voorzien van alle noodzakelijke activiteiten om waarde voor de salesfunnel te genereren.
 • Welke skills en trainingen zijn relevant voor het salesteam en bepaal de prioriteiten.
 • Voeg een vorm van gezonde concurrentie toe. Gamification, Social Selling Index, een wedstrijd. 

Voor mijzelf en mijn sales collega’s hebben we de komende weken tijd ingeruimd voor prospecting met research sales tooling en combinaties daarbinnen. Welke diensten en producten zijn er op dit moment actief. Hoe werken ze en hoe vullen onze eigen Business Sales Triggers dat aan.

Dat is een stukje training gecombineerd met prospecting. Lekker efficiënt! Wat doen jullie deze zomer?

Over de auteur

Léontine, met een streepje op de e, is Marketing en Sales Consultant bij HowardsHome en blogt op zowel HowardsHome Blog als Curation NL over onderwerpen als account based sales, social selling, inbound sales en marketing, employee advocacy, content marketing en content curation. Je kunt met Léontine connecten op diverse social media en telefonisch benaderen via 030-6083540 (no cold calling please!).