De ROI van Employee Advocacy

Geplaatst door Léontine de Koning op 13 oktober 2016 in Marketing

Employee advocacy gaat over het enthousiasmeren, activeren en faciliteren van medewerkers om waardevolle content te delen binnen hun eigen sociale netwerken. Medewerkers laten op deze manier zien dat ze weten waar ze het over hebben en informeren zo eenvoudig hun netwerk over interessante ontwikkelingen. Het is een vorm van communicatie en een steeds belangrijker wordend onderdeel van de sales- en marketingstrategie. 

Employee Advocacy is een effectieve manier om je omzet te verhogen. Maar het kan een hele uitdaging zijn om de organisatie te overtuigen om ermee aan de slag te gaan. De meeste marketeers en sales managers zijn zich wel bewust van de enorme amplificatie die ze met employee adovacy kunnen bereiken. Maar het blijft vaak onduidelijk wat de investering nou precies oplevert onderaan de streep. In dit artikel licht ik de ROI van Employee Advocacy toe, geïllustreerd met enkele voorbeelden uit ons eigen Employee Advocacy Programma.  

ROI_Employee_Advocacy.png

Bespaar tijd met een Employee Advocacy tool

De tool die wij gebruiken voor ons Employee Advocacy Programma is de Curation Hub. In de Curation Hub, die met content wordt gevoed door slimme technologie, zet een content curator relevante content klaar voor ambassadeurs (de deelnemende collega's) om te delen. Deze ambassadeurs kunnen vervolgens de voorgesorteerde content inzien, bewerken en op hun eigen sociale netwerken plaatsen.  

Hoeveel clicks genereert Employee Advocacy gemiddeld?

Afgelopen jaren hebben we de behaalde resultaten van de HowardsHome Curation Hub voor Employee Advocacy uitgebreid gemeten en geanalyseerd. Het gemiddeld aantal clicks per url dat een Curation Hub genereert is 55. 

Uitgaande van een leadconversie van 5% waarvan 2% converteert naar customer (bron HubSpot) heb je 1000 clicks nodig om 50 leads converteren en 1 klant te contracteren. En deze 1000 clicks kun je terugvoeren naar 20 url's.

 
HowardsHome_Curation_Hub_Employee_Advocacy_ROI.png

Bron: HubSpot en HowardsHome

Reken je dit door met het gemiddeld aantal clicks van de Curation Hub dan converteer je met 20 url's, die uiteraard eenzelfde conversie vertegenwoordigen, als volgt:
 
20 url's x 55 clicks = 1100 clicks x 5% = 55 leads x 2% = 1,1 customer
 
Dat is een keurige conversie op een minimale inspanning van de deelnemers.
 

Clicks inkopen versus eigen ambassadeurs

Het is ook interessant om te berekenen hoeveel geld je bespaart met de inzet van een Employee Advocacy Programma. Om een idee te krijgen van de waarde van de inzet van medewerkers als ambassadeurs kun je gesponsorde posts op sociale media afzetten tegen het aantal clicks dat medewerkers genereren binnen hun eigen sociale netwerken.

Paid Social versus Employee Advocacy 

In dit voorbeeld gebruik ik cijfers uit ons eigen Employee Advocacy programma (de HowardsHome Curation Hub voor Employee Advocacy) waarbinnen 8 collega's actief zijn als ambassadeur.

Uit de statistieken blijkt dat zij de afgelopen maand 5.045 clicks via Twitter genereerden. Stel dat het gemiddelde bedrag dat je per click op Twitter spendeert € 1,50 is. Dan heb je het volgende bedrag bespaard:

5.045 clicks x € 1,50 cpc = € 7.567,50
 
Dat is niet verkeerd.
 
Ook voor Facebook en LinkedIn kun je zo een berekening maken van wat je bespaart. Houd er dan rekening mee dat de cpc sterk kan varieren afhankelijk van het doel van de campagne, de gekozen doelgroep, de trefwoorden, de geselecteerde interesses etc etc.

AdWords versus Employee Advocacy

Een andere manier om de waarde van Employee Advocacy uit te drukken is door een vergelijking te maken met de kosten van een Google AdWords campagne.

In totaal zijn er afgelopen maand via het Employee Advocacy programma 7.475 clicks gemeten. Vermenigvuldig dit met de gemiddelde cost per click op AdWords. Stel dat bedrag is € 0,50 cpc, dan heb je bespaard:

7.475 clicks x € 0,50 cpc = € 3.737,50

Dit zijn serieuze bedragen die je met een relatief klein Employee Advocacy team al kunt besparen. Reken deze ROI metrics door naar wanneer er 20, 100 of nog meer ambassadeurs deelnemen. Dat is nog eens ROI! 

Heldere doelstellingen en een strategie

Natuurlijk zijn er voordat je start met een eigen Employee Advocacy programma een aantal randvoorwaarden waar deelnemers en de organisatie aan moeten voldoen. Start ook niet zonder een plan. 

Meer weten over Employee Advocacy? Download de whitepaper of kom naar de kennissessie en doe inspiratie op. Al op zoek naar een Employee Advocacy oplossing? Kijk hier voor meer informatie over de HowardsHome Curation Hub voor Employee Advocacy of neem direct contact op. Ik help je graag verder.

Over de auteur

Léontine, met een streepje op de e, is Marketing en Sales Consultant bij HowardsHome en blogt op zowel HowardsHome Blog als Curation NL over onderwerpen als account based sales, social selling, inbound sales en marketing, employee advocacy, content marketing en content curation. Je kunt met Léontine connecten op diverse social media en telefonisch benaderen via 030-6083540 (no cold calling please!).