Waar blijft de conversie uit content marketing inspanningen?

Geplaatst door Léontine de Koning op 22 januari 2016 in Marketing, Sales

Brand awareness, engagement, thought leadership zijn veel genoemde doelen van content marketeers. Groei van de fan schare op sociale media en hogere bezoekersaantallen op de website zijn een bevestiging dat de content strategie werkt. Maar daar waar het hart van de content marketeer een sprongetje maakt als zijn content viral gaat, draait het uiteindelijk gewoon om de euro’s en of een website voldoende converteert.

Doelen van content marketing

Content die bezoekers aantrekt, en voor engagement zorgt en vertrouwen wekt, is essentieel voor elke content marketing strategie. Dit is vaak het niveau waarop de meeste content marketing inspanningen blijven steken. Dat is een gemiste kans. Het hogere doel van content marketing is uiteindelijk niet dat viral stukje content leveren maar een goed gekwalificeerde lead aan Sales.

Content die goed is voor de brand awareness is absoluut nodig maar speelt zich voornamelijk af in het bovenste gedeelte van de funnel. En helaas is dat niet het niveau in de funnel waar het geld wordt verdiend. Content die converteert en zorgt dat een lezer een lead wordt, zit een niveau lager in de funnel dan content die bezoekers aantrekt.

Vaak worden in de doelen van content marketing leadgeneratie en sales wel benoemd maar onvoldoende geborgd.

Doelen_van_content_marketing.jpg

Voorbeelden van content die makkelijk bezoekers aantrekt

Deze content valt onder de noemer lekker leesvoer en draagt bij aan de brand awareness. Door een zo breed mogelijk publiek aan te spreken, wordt een zo groot mogelijk bereik gecreëerd. De kans dat een stuk content daadwerkelijk wordt gelezen stijgt.Voorbeelden van content die converteert

Op het moment dat er relevante content op de site wordt geboden die bezoekers aantrekt en er enige engagement is, breekt de volgende fase aan: het aanbieden van content die converteert. Dit is content die in ruil voor informatie over de bezoeker zoals bijvoorbeeld naam en emailadres wordt aangeboden.

Voorbeelden van content in ruil voor persoonlijke informatie:

  • Whitepapers
  • Webinars en e-learning
  • E-books
  • Specifieke content in een members only omgeving op de website

Het creëren van unieke content is een tijdrovend en duur proces. Content cureren wordt steeds vaker onderdeel van het marketingmateriaal. Relevante gecureerde content voorziet net als relevante unieke content in een behoefte. Unieke content afwisselen met gecureerde content, opgebouwd uit een aantal best gelezen artikelen over een bepaald onderwerp, laat zien dat je als merk weet wat er speelt en draagt bij aan thought leadership.

Marketing Automation en Inbound

Zodra er content is gecreëerd die kan converteren, kan de content marketeer aan de slag met het nurturing proces om een lead verder de funnel in te begeleiden. Dit gebeurt met content die de lead helpt in zijn aankoopbeslissingsproces.

inbound_salesfunnel.png

De term Marketing Automation doet vermoeden dat het gehele marketing proces geautomatiseerd wordt. Dit ligt iets genuanceerder. Marketing automation software ondersteunt Inbound Sales en Marketing processen en speelt in op de behoefte en noodzaak om marketing en sales meer te alignen zodat er structureel wordt samengewerkt aan het lead generatie en lead nurturing proces. Denk hierbij aan het werken vanuit 1 dashboard waarbinnen emailcampagnes, individuele emails, social media uitingen en gedrag op de website gemonitord en geregistreerd worden en er automatisch leadscores over het individu aan het CRM worden toegekend. 

Meer weten over Inbound? Praat mee tijdens de kennissessie Meer Sales met Inbound Marketing of download de whitepaper Inbound Marketing: dé magneet om nieuwe klanten aan te trekken.

 

Inspiratiebron voor dit artikel.

Over de auteur

Léontine, met een streepje op de e, is Marketing en Sales Consultant bij HowardsHome en blogt op zowel HowardsHome Blog als Curation NL over onderwerpen als account based sales, social selling, inbound sales en marketing, employee advocacy, content marketing en content curation. Je kunt met Léontine connecten op diverse social media en telefonisch benaderen via 030-6083540 (no cold calling please!).
Download de gratis whitepaper: Dé magneet om nieuwe klanten aan te trekken - Meer Sales met Inbound Marketing

Inschrijven kennissessie

Direct Inschrijven