Waarom zijn API’s zo interessant?

Geplaatst door René de Vries op 31 mei 2016 in Informatie & Communicatie

API’s zijn niet nieuw, ongemerkt gebruik jij ze al jaren dagelijks. Denk alleen maar aan het printen van documenten via jouw computer. De laatste tijd neemt de belangstelling voor API’s enorm toe.

Steeds meer organisaties hebben de wens om content aan te laten sluiten op eigen systemen, flexibiliteit in te bouwen en snel te kunnen inspelen op ontwikkelingen in de markt dragen hier aan bij.API_interessant.png

Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken die de inzet van API’s interessant maken en die behandelen we in dit artikel.

API’s tegen informatie overload

Tegenwoordig worden we overspoeld met informatie. Online is er namelijk zo ontzettend veel ‘interessante’ content te vinden. Maar hoe scheppen we orde in deze chaotische overdaad aan info? Hoe zorgen we ervoor dat al deze content voor ons werkt, in plaats van dat we er vooral zelf heel veel werk aan hebben?

Altijd actuele informatie bij de hand

Wat zou jij er bijvoorbeeld van vinden om het relevante nieuws over klanten op te nemen in jouw CRM systeem? Op het moment dat er contact is met een klant zie je niet alleen de basisgegevens en eerdere contacten, maar ook het laatste nieuws waar je op in kunt haken. Commercieel gezien een slimme zet, want met actuele content over jouw klant kun je nog beter meerwaarde creëren.

Succesvolle en populaire oplossingen

Steeds meer bedrijven ontwikkelen openbare publieke API’s. De grote populariteit begon een tijd terug al bij webwinkels. Amazon biedt bijvoorbeeld via een API de mogelijkheid om toegang te krijgen tot productinformatie uit de online winkel. Op die manier kun je eenvoudig op een andere website producten aanbieden die via Amazon afgenomen kunnen worden.

In Nederland is ook bol.com succesvol met het aanbieden van toegang tot hun platform. Website-eigenaren kunnen daardoor eenvoudig het assortiment van bol.com naar keuze op hun website integreren en een commissie verdienen. Bol.com was in Nederland en België de eerste winkel die haar platform openstelde voor ontwikkelaars.

Content eenvoudig hergebruiken

Voor het opnemen en verspreiden van content zie je steeds meer mogelijkheden. Zo kun je met een API eenvoudig content van Twitter en Google combineren. Resultaat: Een Google Map met daarop de tweets die horen bij de locatie. Ook content van kranten zoals de Guardian is eenvoudig te hergebruiken, doordat ze een koppeling aanbieden. Dit betekent dat je berichten en foto’s in jouw eigen systeem kunt laden en gebruiken.

Alles gebeurt op de achtergrond

Een ander voordeel van een API is dat deze niet zichtbaar is voor de gebruiker van een softwarepakket of voor de bezoeker van een website. De API werkt stilletjes op de achtergrond en communiceert geruisloos met andere softwareprogrammatuur of het besturingssysteem over hetgeen jij op dat moment in de software aan het doen bent.

Redenen voor populariteit API's

Er zijn namelijk nog een aantal redenen voor de populariteit van API’s op dit moment. In de whitepaper 'Hapklaar de meest actuele, relevante content opnemen in jouw eigen systeem' lees je hier meer over. Daarnaast ontdekt je hoe jij er eenvoudig voor zorgt dat jouw collega’s altijd de meest actuele en voor jullie relevante content krijgen voorgeschoteld. Je krijgt snel een beter beeld van de mogelijkheden, de voordelen, de aandachtspunten én de verschillende alternatieven. Waar wacht je nog op? Download hieronder de whitepaper.

Hapklaar_whitepaper_API.jpg

Ontdek hoe jij er eenvoudig voor zorgt dat jouw collega’s altijd de meest actuele en voor jullie relevante content automatisch krijgen voorgeschoteld!

Over de auteur

HowardsHome, Tesla, Duurzame energie, Golf, Content Curation & Marketing